Svijet
5

Detalji iz djetinjstva Jihadi Johna: Povučeni dječak koji je želio postati fudbaler

Klix.ba
(Foto: Daily Mail)
Britanski Daily Mail donosi priču o Mohhamedu Emwaziju, poznatijem kao Jihad John, maskiranom muškarcu koji je pred kamerama pogubio nekoliko talaca IDIL-a.

Sin taksiste iz Kuvajta, mladi Emwazi je u Veliku Britaniju došao 1993. godine kada je imao šest godina. S porodicom je redovno išao u džamiju, a u kući se govorio arapski jezik.

Njegove bivše kolege iz razreda još uvijek ne mogu da vjeruju kako se tihi i povučeni dječak koji je s njima sjedio u klupi pretvorio u jednog od najtraženijih svjetskih terorista. Kažu kako je bio miran, rezervisan i posvećen svojoj religiji.

U školskom godišnjaku, kada je imao 10 godina, Emwazi je napisao kako je njegova najdraža kompjuterska igra "Duke Nukem: Time To Kill", a najdraža knjiga "How To Kill A Monster". Najdrža serija mu je bila "Simpsons", a na upit o tome šta želi biti kad odraste, napisao je: "Bit ću u fudbalskom timu i zabijat ću golove".

Njegov je otac radio kao taksista, a majka je bila kući i brinula o njemu i mlađim sestrama.

"U školi smo uglavnom svi bili kršćani i on je bio jedino muslimansko dijete u razredu. Jednom nam je govorio o islamu, sjećam se da je na tabli pisao arapskim i govorio o islamu - tada smo imali osam ili devet godina. Pomenuo je post i ramazan, njegov engleski nije bio veoma dobar i pokušavao nam je objasniti što je bolje znao i umio", kazao je jedan od njegovih bivših kolega.

Kao dječak, Emwazi se bavio fudbalom i htio je biti napadač. Nije imao dobre ocjene, ali je bio dobar sportaš i navijao je za Manchester United.

Nakon završene osnovne škole 1999. godine, Mohammed je krenuo u Quintin Kynaston Community akademiju, gdje se više posvetio religiji i počeo nositi tradicionalnu islamsku odjeću, a njegove sestre hidžab. Profesori kažu kako je bio marljiv student, a komšije "baš kao i svaki drugi tinejdžer".

Kad je počeo studirati programiranje na Westminster univerzitetu, prihvatio je radikalni islam i počeo posjećivati razne džamije gdje su ga povezivali sa Bilalom el-Berjawijem koji je ubijen u Somaliji prije tri godine.

U Siriju je otišao 2012. godine i od tada mu se gubi svaki trag.