Svijet
0

Despot Zimbabvea će otići dostojanstveno i u raskoši

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Slabi vlast Roberta Mugabea a "despot koji je terorizirao Zimbabve" otići će s vlasti "dostojanstveno i u raskoši", piše u četvrtak na naslovnici Daily Telegrapf povodom događaja u toj zemlji nakon izbora održanih u subotu.

The Guardian ističe u prvi plan da je Mugabeova stranka ZANU-PF izgubila i zvanično kontrolu nad parlamentom zemlje, dok The Independent objavljuje sliku opozicijskog čelnika u Zimbabveu Morgana Tsvangiraija uz naslov "Lider koji čeka" i pita koliko će još Robert Mugabe moći da ga zadrži.

Povodom izbora u Zimbabveu The Times piše da je nakon 28 godina na vlasti predsjednik Robert Mugabe spreman za borbu do posljednjeg daha kako bi zadržao predsjednički položaj - iako je njegova stranka ZANU-PF izgubila većinu na temelji zvaničnih rezultata izborne komisije.

U redakcijskom komentaru pod naslovom "Izlazna strategija" Times zaključuje da prijatelji Zimbabvea moraju djelovati odlučno i usaglašeno kako bi omogućili prijenos vlasti koji je odavno zreo - i da svijet mora pomoći Afrikancima da odmah prekinu noćnu moru u Zimbabveu.