Fidel Castro
0

'Desničari mrze Obamu zato što je crn'

FENA
Američki predsjednik Barack Obama nastoji donijeti pozitivne promjene u Sjedinjene Države, ali se tome protive desničari koji ga mrze zato što je crn, napisao je u utorak bivši kubanski čelnik Fidel Castro.

"Nema sumnje da će rasistički desničari učiniti sve da ga onemoguće blokirajući njegov program", istaknuo je Castro, navodeći kako je Obama naslijedio dosta problema od svoga prethodnika Georgea W. Busha, koje nastoji riješiti.

Castro je u svojoj redovnoj kolumni za kubanske medije kazao da Obama ne želi mijenjati politički i ekonomski sistem SAD-a, ali da i pored toga nailazi na otpor desničara i rasista. Bivši kubanski predsjednik povremeno kritizira i hvali Obamu, pri čemu iskazuje poseban interes za njegove poteze prema Kubi, podsjeća agencija Reuters.

Obama je nakon što je preuzeo vlast, izjavio da želi okončati pola stoljeća neprijateljstva Kube i SAD-a i ublažiti dugotrajni američki trgovinski embargo nametnut komunističkom otoku. On je, međutim, upozorio da će embargo biti uklonjen tek kada Kuba pokaže napredak u tretiranju političkih zatvorenika i zaštiti ljudskih prava.

Kubanski predsjednik Raul Castro kaže da je spreman za dijalog sa SAD-om, ali isključuje jednostrane ustupke. Fidel Castro (83) bio je na čelu Kube 49 godina, od revolucije 1959. godine, a vlast je prenio na svoga mlađeg brata Raula kada je obolio.

Od ljeta 2006. godine, kada je operiran, Fidel Castro se rijetko pojavljuje u javnosti, ali preko svojih kolumni i kontakata s državnim vrhom i dalje, kako se ocjenjuje, značajno utiče na kubansku politiku.

U nedjelju se nakon 14 mjeseci pojavio na televiziji, a povod je bio njegov susret sa studentima iz Venecuele. Prema prikazanim snimcima bivši lider je dobrog zdravlja.