Protesti
0

Desetine hiljada radnika na ulicama Madrida

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Desetine hiljada članova sindikata izašlo je danas na ulice Madrida izražavajući protest zbog planova vlade da smanji plate i beneficije radnicima kako bi se oživjela posustala španska privreda.

"Ne dozvolite im da iskoriste krizu", pisalo je na jednom transparentu na bini na kojoj su govorili lideri španskih sindikata.

Lideri sindikata rekli su da radnici neće snositi najveći teret napora da se obnovi konkurentnost i ekonomski rast u zemlji, koja je doživjela  zastoj i pad  privrednog rasta usljed globalne  finansijske krize.

Lider sindikata   UGT Kandido Mendes rekao je da  je prioritet borba protiv nezaposlenosti.

Socijalistički premijer Hoze Luis Zapatero obećao je sindikatima  da neće popustiti pred zahtjevima korporacija da ublaži stroge  zakone o radu za koje biznismeni u Španiji kažu da su pomogli rastu nezposlenosti  do 20 odsto.

Zapatero se nada da će sindikati i kompanije postići sporazum o poboljšanjima na radnim mjestima  do kraja prvog kvartala naredne godine.

Lideri sindikata kažu da podržavaju takozvani socijalni dijalog sa  biznismenima.
Cilj ovih demonstracija, koje su okupile radnike  iz cijele Španije koji su u  stotinama autobusa stigli u Madrid na Trg Nezavisnosti, je da podsjeti vladu na moć  sindikata da izvede ljude na ulice.

Demonstranti su nosili plakate sa natpisima protiv gubitka radnih mjesta, a jedna grupa napravila je štand na kome učesnici jajima gađaju fotografije biznismena i političkih lidera, uključujući Zapatera.

Mendez je upozorio premijera da ne smanjuje potrošnju vlade prije oporavka privrede, koja je dugo vremena   bila "iskrivljena" zbog sada nepostojećeg ekonomskog procvata u oblasti nekretnina.

Ozbiljnost problema istaknuta je početkom sedmice kada je agencija za ocjenjivanje kredita "Standard i  purs" saopštila da su Španiji potrebne dvije godine da svoju fiskalnu kuću dovede u red ili će se suočiti sa "nizbrdicom zaduženja".