Velika Britanija
0

Desetine hiljada protiv vladinih mjera štednje

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Desetine hiljada Britanaca izašli su danas na ulice Londona izražavajući protivljenje vladinim mjerama štednje u najvećim protestima u prijestonici od demonstracija protiv rata u Iraku 2003. godine.

Medijska mreža BBC javlja da je na ulice izašlo "desetine hiljada ljudi", dok britanski "Guardian" navodi da u protestnoj šetnji učestvuje čak 400.000 ljudi.

Vođe sindikata kažu da su stotine hiljada ljudi, bijesnih zbog rezova u javnoj potrošnji, rastuće nezaposlenosti, povećanja poreza i penzione reforme učestvovali u današnjim protestima, dok policija nije željela da iznosi procjene o broju demonstranata.

"Tražimo ukidanje mjera štednje, ali je još važnije da imamo pravi ekonomski oporavak. Budžetska štednja naudiće sektoru usluga, dečjim ustanovama, penzionerima. Ona iz korijena mijenja živote ljudi", kaže Brendan Barber iz Sindikata trgovačkih radnika.

Prosvetni, zdravstveni i drugi radnici britanskog javnog sektora, kažu da su planirani vladini rezovi "prejako stezanje kaiša". 

Britanska vlada najavljuje rezove u javnoj potrošnji od oko 80 milijardi funti i ukidanje oko pola miliona radnih mjesta u naredne četiri godine. 

Privreda Britanije u dugovima je od oko 200 milijardi funti, a vlada je na velikom ispitu. U borbi za eliminisanje manjka u državnoj kasi, vlada je više posegla za smanjenjem troškova, a manje za povećanjem poreza. Štedi se i na najmlađima, jer se ukida dječji dodatak za više od milion porodica. 
Protestna šetnja pod nazivom "Marš za alternativu" otpočela je u 11 sati po lokalnom vremenu.

Policija je saopštila da je protest bio miran, ali da je zabilježeno nekoliko manjih incidenata, koji su se desili mimo protestne šetnjei da je uhapšeno 13 osoba. 

Oko 4.500 policajaca osiguravalo je proteste.

U borbi protiv rekordne nezaposlenosti u Velikoj Britaniji u poslednjih 15 godina, britanska vlada je na velikom ispitu, a među tri miliona nezaposlenih, najviše je mladih.

Britanija je pri vrhu evropske ljestvice po broju domaćinstava u kojima ne radi nijedan član porodice.

Sindikati i opoziciona Laburistička partija kažu da mjere štednje idu predaleko, prebrzo i da milionima Britanaca donose bijedu sa nezaposlenošću najvišom od 1994. godine.
"Ljudi znaju da moramo da smanjimo deficit, ali je zabrinjavajuće ići ovako daleko i ovako brzo, destabilizovati cijele zajednice i uz povećanje nezaposlenosti svi su zabrinuti", rekao je vođa laburista Ed Balls, okružen demonstrantima, televiziji BBC.

Vlada je saopštila da raščišćava nered koji za sobom ostavila prethodna laburistička vlada i da će nedjelovanje izložiti Britaniju tržišnim pomjeranjima.

Laburisti kažu da bi oni smanjili deficit sporijim tempom, sa ciljem da ga prepolove do narednih izbora 2015. godine.