Podrška iz Londona
0

Desetine hiljada demonstranata u Kairu protiv Mubaraka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko desetina hiljada demonstrana zahtjevalo je u subotu u Kairu odlazak Hosnija Mubaraka, petog dana antivladinih demonstracija širom Egipta.

"Narod želi da predsjednik ode", uzvikivali su oni pred pripadnicima vojske koji su raspoređeni u petak navečer kako bi održali mir.

U ovoj pobuni bez presedana protiv 82-godišnjeg predsjednika Mubaraka, koji već 29 godina upravlja zemljom, život je do sada izgubilo gotovo 50 ljudi.

Nekoliko desetaka ljudi okupilo se u subotu u Londonu oko egipatske ambasade tražeći odlazak egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Demonstranti su se okupili u dvije odvojene grupe koje su snage reda držale na udaljenosti jednu od druge.

Jedna grupa se okupila na poziv organizacije "Hizb-ut-Tahrir". Njihovi transparenti pozivaju na uspostavljanje "Khilafaha", kalifata koji slijedi islamski zakon.

Druga grupa, koja ne pripada ni jednoj političkoj grupaciji, okupila je nekoliko desetaka ljudi, među kojim su studenti.

"Želimo pokazati solidarnost s demonstrantima u Egiptu", objasnio je jedan od organizatora 36-godišnji Rafik Bedair.

"Pozivamo Mubaraka da ode kako bi oslobodio narod. Njegov govor u petak bio je samo produžavanje obećanja koja slušamo već trideset godina", kazao je Bedair.