Svijet
0

Desetine hiljada Brazilaca na ulicama traže opoziv predsjednice Rousseff

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više desetina hiljada ljudi protestiralo je u nedjelju širom Brazila tražeći opoziv brazilske predsjednice Dilme Rousseff koju smatraju odgovornom za veliki korupcijski skandal i ekonomsku krizu.

Manje od godinu dana otkako je preuzela drugi mandat, podrška ljevičarskoj predsjednici pala je u zadnjim anketama na jednocifrene brojke, a dvije trećine glasača podržava njezin opoziv.

Nedjeljni protesti treći su veliki ovogodišnji protesti protiv Rousseff.

Demonstranti su se u velikom broju okupili na Copacabani u Rio de Janeiru i ispred Kongresa u glavnom gradu Braziliji te drugim gradovima, iako ne u milionima kako su najavljivali organizatori.

Podrška protestima velika je zbog sve veće nezaposlenosti i inflacije koji najavljuju najgoru ekonomsku krizu od 1990. Vladine mjere štednje također odbijaju glasače i izazivaju otpor mnogih zastupnika.

Veliko nezadovoljstvo u zemlji pogoršala je i istraga zbog korupcije i pranja novca u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras koja se proširila i na neke visoke političare. Riječ je o najvećem korupcijskom skandalu u brazilskoj povijesti.

Dokazi protiv Rousseff za sada nisu pronađeni, no mnogi demonstranti smatraju je odgovornom jer je od 2003. do 2010. bila predsjednica Petrobrasa.