Svijet
0

Deset žrtava napada u Dagestanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Za sada nepoznati napadači ubili su jutros devet osoba u jednom selu u oblasti Gunib u ruskoj republici Dagestan, javio je Itar-Tass.

Prema prvim saznanjima, svih devet ubijenih u dagestanskom selu bili su rođaci, među njima je jedan milicioner, a njih su napali mještani drugog sela zbog razmirice oko novčanog duga.

Na mjesto ubistva došao je i ministar unutrašnjih poslova Dagestana Adilgerej Magomedtagirov, koji je, prema nekim informacijama, bio rođak nekoliko ubijenih mještana sela Gonada.

Istovremeno, ruska novinska agencija Interfaks javila je da je u Dagestanu paljbom iz automata ubijen u subotu uveče i načelnik odjeljenja za krivična djela u policiji grada Kiziljurta Magomedrasul Hasanov.

U Kiziljurtu su prije 12 dana ubijeni vođa dagestanskih islamskih ekstremista Rapani Halilov, sa nadimkom Rabani, i njegov pomoćnik Nabi Nabijev rodom iz Azerbejdžana. Halilov je bio organizator svih većih terorističkih akcija u Dagestanu i poslije likvidacije Šamilja Basajeva i Aslana Mashadova, imao je najveći autoritet među sjevernokavkaskim teroristima.

Ruska novinska agencija Itar-Tass je prenijela danas i saopštenje dagestanske policije da je juče ubijen imam Nurmagomed Hadžimagomedov u selu Gubden a da je motiv ubistva bila osveta zbog njegovog protivljenja ekstremizmu.

Imama, poznatog po aktivnom protivljenju vehabitskom pokretu, iz automatskog oružja ubila su tri nepoznata napadača prije jutarnje molitve.

Republika Dagestan, smještena između Kaspijskog mora i Čečenije, naseljena je pretežno muslimanima i u njoj su česti napadi ekstremista na snage bezbjednosti i obračuni organizovanih kriminalnih grupa.