Svijet
0

Deset žena iz cijelog svijeta dobilo američku nagradu za hrabrost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, američka državna tajnica Condoleezza Rice u srijedu je na prigodnoj svečanosti u Washingtonu prvi puta uručila Međunarodne nagrade za hrabre žene, koje je primilo deset dobitnica sa svih kontinenata.

"Danas odajemo počast hrabrim ženama širom svijeta i uzdižemo ih kao primjere nade, snage i suosjećanja. Ove godine imam privilegiju predstaviti Međunarodnu nagradu za hrabre žene. Kroz tu godišnju nagradu SAD će odavati počast hrabrosti izuzetnih žena širom svijeta koje su odigrale transformacijsku ulogu u svojim društvima", rekla je Rice.

Sjedinjene su Države, po njezinim riječima, predane stalnim naporima na poboljšanju političkog, socijalnog i privrednog položaja žena svugdje u svijetu, te su u 2006. nastavile sa specifičnim programima u područjima kao što su zdravstvena skrb, borba protiv AIDS-a, komPjutersko opismenjavanje, poslovni trening i politički razvitak.

Ona je također odala počast američkim ženama u vojnoj i civilnoj službi u oružanim snagama, koje su dale svoje živote kako bi "proširile poruku slobode i demokracije u stranim zemljama".

Prve dobitnice novoustanovljene nagrade, koju dodjeljuje ured državnog tajnika SAD-a, po dvije su žene iz Iraka i Afganistana, te po jedna iz Argentine, Maldiva, Saudijske Arabije, Indonezije i Zimbabvea. Dobitnica iz Europe je Ilze Jaunalksne, televizijska novinarka iz Latvije.