Prema podacima CPJ-a
0

Deset zemalja u kojima je teško biti blogger

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kompitet za zaštitu novinara (CPJ) povodom Dana slobode medija objavio je listu od deset zemalja u kojima je veoma teško opstati kao blogger. Prema njihovim podacima najteži uslovi su u Burmi, ali i u većini ostalih azijskih kao i bliskoistočnih zemalja.

CPJ pod riječju 'blogger' smatra osobe koje pišu reporterske izvještaje, odnosno komentare, novinarske osvrte, te ih objavljuju na webu.

No, za takve bloggere se ne može reći da im je prošla godina bila dobra s obzirom da ja najveći broj završio u zatvoru.

"U svijetu je sve više bloggera, no nažalost vlade pojedinih država čine sve kako bi usavršile tehnologiju kojom mogu cenzurisati ovaka vid rada. Informacije koje objavljuju bloggeri se nerijetko filtriraju, a bloggerima se ograničava pristup internetu. U situacijama kada su vlasti nemoćne da cenzurišu onda zatvore jednu grupu bloggera, kako bi se drugi primirili", kazao je izvršni direktor CPJ-a Joel Simon.

Politika zatvaranja i zastrašivanja bloggera najkarakterističnija je za Iran, Siriju, Saudijsku Arabiju, Tunis i Egipat. Teško stanje je i u Kini i Vijetnamu, dok je na Kubi i u Turkmenistanu Internet zabranjen svima osim vladinim službenicima i liječnicima.

Kako bi sastavio ovu listu CPJ je analizirao uslove rada bloggera u svim zemljama svijeta, te se konsultirao sa stručnjacima za Internet kako bi otkrili u kojoj razini vlade filtriraju informacije, te prate i reguliraju online medije.

1. Na prvom mjestu liste zemalja u kojoj je teško biti blogger nalazi se Burma, odnosno Mijanmar.

U toj zemlji svi mediji kako printani, pa tako i elektronski se nalaze pod 'budnim okom' tamošnje vlade i sve informacije koje ne idu u prilog vladajućoj strukturi bivaju cenzurisane. Broj građana koji posjeduju privatnu konekciju je veoma mali, tako da većina njih internetu pristupa iz internet caffea, no i njih vlada kontroliše. Sve e-mailovi bivaju pregledani, filtrirani ukoliko sadrže 'opasne' poruke, dok su web stranice opozicijske skupine blokirane, te im korisnici ne mogu pristupiti.

Najmanje dva blogera iz ove zemlje se nalaze u zatvoru.

2. Druga zemlja u kojoj je također veoma teško stanje je Iran. Bloggeri koji u negativnom kontekstu pišu o političkim liderima i vjerskim vođama izloženi su neprestanom zastrašivanju, a nerijetko završe i u zatvoru. Svi bloggeri ukoliko žele raditi moraju biti registrovani na njihovoj stranici Ministarstva obrazovanja i kulture. Prema izvještaju koji posjeduje CPJ više od milion web stranica je blokirano i protok informacija je pod danonoćnom kontrolom.

Blogger Omidreza Mirsayafi iz Irana zatvoren je radi vrijeđanja vjerskog vođe, a umro je u martu u zatvoru Evin pod još nerazjašnjenim okolnostima.

3. Treća na listi je Sirija gdje vlada filtrira sve 'politički opasne informacije'. U internet caffeima zakonom je uređeno da svaki posjetioc kluba ostavi privatne podatke koji se kasnije provjeravaju.

Blogger Waed al-Mhana koji je kritikovao rušenje trga u starom dijelu Damaska nalazi se na sudu.

4. Četvrta na listi CPJ-a je Kuba, zemlja u kojoj samo vladini dužnosnici i liječnici imaju pristup internetu. Građanima Kube je dozvoljeno korištenje interneta samo u hotelima, ali je cijena veoma visoka i svi e-mailovi se provjeravaju. Ipak djeluje mali broj bloggera no, pristup njihovim stranicama je zabranjen na otoku. Samo neke informacije koje idu u korist vladi bivaju dostupne građanima Kube.

Trenutno se u zatvorima nalazi 21 osoba.

5. Peta je Saudijska Arabija gdje je cenzura duboko ukorijenjena. Uglavnom su blokirani pornografski sadržaji, te informacije koje ne idu u korist vladajuće strukture. Osobe koje na internet postave neprimjeren sadržaj suočavaju se sa najoštrijim kaznama kao što je šibanje na smrt.

6. Vijetnam

7. Tunis

8. Kina

9. Turkmenistan

10. Egipat