Svijet
0

Deset Saudijaca oslobođeno iz Guantanama

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Deset saudijskih državljana, koji su bili pritvoreni u američkoj bazi Guantanamo na Kubi, vratilo se u subotu kući, saopćilo je saudijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar unutarnjih poslova princ Najef bin Abdul-Aziz izjavio je za državnu agenciju SPA da vlada radi na vraćanju preostalih pritvorenika u domovinu i da u vezi s tim sarađuje sa vlastima Sjedinjenih Država.

Washington je oslobodio na desetke saudijskih državljana tokom protekle godine kako bi smanjio broj pritvorenika u spornom zatvoru, pred njegovo konačno zatvaranje, ali se najmanje 13 Saudijaca i dalje tamo nalazi.

Postupanje američkih vlasti prema saudijskim pritvorenicima u Guantanamu izazvalo je gnjev javnosti u pustinjskoj kraljevini, u kojoj se primjenjuje islamski zakon, javlja agencija Reuters.

Vladarska kuća Saudijaca je saveznik SAD-a.

Washington zatvorenike u Guantanamu, koji su uglavnom zarobljeni u Afganistanu nakon američke invazije 2001., smatra "neprijateljskim borcima". Njima je na taj način uskraćen status zarobljenika u ratu, koji bi garantirao određena prava po međunarodnom zakonu.

Dvojica Saudijaca bili su među trojicom zatvorenika koji su izvršili samoubistvo vešanjem u američkoj pomorskoj bazi u junu.

Petnaest od 19 otmičara aviona koji su počinili terorističke napade 11. septembra 2001. u SAD-u saudijski su državljani, a vođa terorističke mreže Al-Qaida Osama bin Laden je rođen u Saudijskoj Arabiji.