Od Afrike do SAD-a
695

FOTO / Deset nevjerovatnih historijskih fotografija

Klix.ba
Svaka od narednih deset fotografija ima posebnu i dirljivu priču.
Trg Tiananmen u Kini
Trg Tiananmen u Kini
Ovo je vjerovatno najpoznatija fotografija protesta u Kini 1989. godine. Na njoj se vidi jedna osoba koja stoji ispred nekoliko tenkova u pokretu. Tog dana glavni trg u Pekingu bio je prepun krvi demonstranata koji su zahtijevali veću demokratiju i političke reforme. Iako nikada zvanično nije objavljen broj ubijenih, prema nekim podacima, u protestima koji su trajali šest sedmica, ubijeno je nekoliko hiljada Kineza.
Južni Sudan
Južni Sudan
Kevin Carter napravio je ovu fotografiju u Južnom Sudanu. Kasnije će mu ova fotografija donijeti Pulitzerovu nagradu, ali i smrt. Gladno dijete u blizini lešinara za Cartera je bio toliko težak trenutak da je odlučio počiniti samoubistvo.
Hamburg
Hamburg
Ova fotografija snimljena je u Hamburgu 1936. godine tokom poniranja novog broda. Međutim, jedan od prisutnih odbio je podići ruku rokom nacističkog pozdrava. Taj čovjek zvao se August Landmesser. Prethodno je proveo dvije godine u nacističkom zatvoru zbog toga što je oženio Jevrejku.
Vijetnam
Vijetnam
Djevojčica koja se nalazi u sredini ima devet godina. Zove se Kim Phuc i u trenutku kad je napravljena ova fotografija u Vijetnamu 1972. godine, ona i njen brat bježali su od napalma koji joj je spržio leđa. Na svu sreću, oboje su preživjeli. Fotografiju je napravio Huynh Cong Ut.
New York
New York
Američki fotograf Richard Drew uhvatio je dramatičan trenutak 11. septembra 2001. godine. Nakon terorističkog napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku, jedan od muškaraca koji je radio u tornjevima, u panici je odlučio skočiti kroz prozor.
Zapadna obala
Zapadna obala
Mještanka Amone, koja se nalazi istočno od Ramale, sukobila se sa izraelskim vojnicima tokom evakuacije iz tog dijela Zapadne obale. Fotografija je napravljena 1. februara 2006. godine, a fotograf AP-a Oded Balilty za nju je dobio Pulitzerovu nagradu.
New York
New York
Ovo je vjerovatno jedna od najpoznatijih fotografija iz Drugog svjetskog rata. Vojnik je odlučio poljubiti medicinsku sestru koja ga je kasnije, navodno, ošamarila zbog njegovog postupka. Sve se desilo na proslavi završetka rata na Times Squareu u New Yorku 1945. godine. Fotografiju je napravio Alfred Eisenstaedt.
Naučnika Alberta Einsteina koji pokazuje jezik fotografisao je Arthur Sasse 14. marta 1951. godine.
Armstrongov prvi korak na Mjesecu
Armstrongov prvi korak na Mjesecu
Dvadesetog jula 1969. godine astronaut Neil Armstrong kročio je na Mjesec. Ova fotografija pokazuje prvu ljudsku stopu na Zemljinom prirodnom satelitu. Fotografiju je napravio drugi astronaut Buzz Aldrin, drugi čovjek na Mjesecu.
New York
New York
Fotografija na kojoj radnici građevinske firme ručaju na poprečnoj gredi nalazi se na desetom mjestu najnevjerovatnijih fotografija. Snimljena je 29. septembra 1932. godine tokom gradnje zgrade General Electrica na Manhattanu. Fotograf Charles C. Ebbets uhvatio je izvanredan trenutak na 69. spratu.