SAD
0

Deset mrtvih u nevremenu, očekuju se novi udari vjetra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U nevremenu koje su tornado i poplave izazvale u centralnom dijelu Sjedinjenih Država poginulo je 10 osoba, a meteorolozi za srijedu predviđaju nove udare vjetrova.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje visokog stepena na pojavu nevremena u području koje se prostire od oblasti sjeveroistočno od Memphisa do oblasti sjeveroistočno od Dallasa i obuhvata veliki dio države Arkanzas, javio je AP.

Ovakvo upozorenje posljednji put je izdato 16. aprila kada je slično nevrijeme pogodilo Sjevernu Karolinu, a život izgubila 21 osoba.

Do 20 sati u utorak navečer po lokalnom vremenu u Arkanzasu izdato je 45 upozorenja na pojavu tornada.

U utorak u nevremenu najteže su pogođeni sjeverni dijelovi glavnog grada Arkanzasa Little Rocka, dok je gradić Vilonia, udaljen oko 60 kilometara, potpuno uništen.

U udarima vjetrova u ovom gradiću stradale su četiri osobe, dok su poplave u saveznoj državi Misuri odnijele šest života, a u srijedu prijete da preliju nasipe koji štite više hiljada kuća, jer nivo vode raste velikom brzinom.

Iz jugoistočnog gradića Poplar Bluff u Misuriju evakuisano je hiljadu stanovnika jer je nasip počeo da popušta pod nabujalom vodom.

Olujno nevrijeme praćeno gradom i jakim vjetrom zahvatilo je i centralne i južne dijelove Apalačkih planina od sjevera države Džordžija do Pensilvanije.