Guardian razotkriva
0

Deset mitova o Osami bin Ladenu

Sarajevo-x.com
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Mnogo priča je ispričano o najtraženijem teroristi na svijetu Osami bin Ladenu. Brojni mitovi vežu se za njega. Trgovac drogom? Projekat CIA-e? Navijač Arsenala? Britanski Guardian razotkriva nekoliko mitova.

1. Osamu bin Ladena stvorila je CIA

Sjedinjene Američke Države nikada nisu direktno dale finansijsku podršku Osami bin Ladenu, niti su on i njegovi sljedbenici obučavani zahvaljujući podršci SAD-a, tokom 80-ih godina prošlog stoljeća. Pomoć od SAD-a imali su afganistanski mudžahedini preko pakistanske obavještajne službe.

2. Bin Laden je imao ogromno bogatstvo

On je morao ostaviti sve što je imao kada je 1991. godine pobjegao iz Saudijske Arabije u Pakistan, a zatim za Sudan. Porodica ga se odrekla. Ali, imao je kontakte posredstvom kojih je lako dolazio do novca.

3. Osama bin Laden je odgovoran za bombaški napad na Svjetski trgovinski centar 1993. godine.

Ramzi Yousef, glavni izvršitelj napada, je najvjerovatnije radio za Khaleda Sheikha Mohammeda, koji je u to vrijeme bio nezavisni operativac. Za Al-Qaidu je počeo raditi tek 1996. godine i čak i tada se držao na udaljenosti od Bin Ladena.

4. Novac je zarađivao trgovinom drogom

Uprkos tvrdnjama za takvo nešto nema dokaza, a to je zabilježila i britanska vlada u svom dosjeu o Al-Qaidi.

5. Nikad se nije izlagao opasnosti

Brojni svjedoci tvrde da je učestvovao u borbama u Jajiju 1987. godine i Jalalabadu 1989. godine.

6. Mnogo vremena je provodio u pećinama

Kasnih devedestih godina prošlog stoljeća Osama je, u propagandne svrhe, pozvao određene novinare da se sretnu s njim u jednoj pećini u blizini Tora Bore u istočnom Afganistanu. No, on je svakako živio u mnogo udobnijem okruženju. Godine 1999. preselio se u jedno naselje blizu Kandahara. Ubijen je u vili u Abbottabadu u Pakistanu. Nema podataka o tome da je u međuvremenu boravio u pećinama.

7. Prije no što je postao religiozan, u tinejdžerskom dobu ludovao je po Bejrutu

Nema podataka o tome da je kao tinejdžer ludovao po Bejrutu i opijao se. Prije se za njeg vjeruje da je bio sramežljiv i pobožan mladić koji se rano oženio i vrijeme provodio proučavajući svetu knjigu.

8. Bio je na ivici smrti zbog bolesti bubrega

Postoje podaci o tome da je imao problema s bubrezima, ali nigdje se ne navodi da je bio ozbiljno bolestan. Pretpostavlja se da je prije imao problema s leđima, zbog visine (oko 1,97 metara) i zbog previše sjedenja.

9. Krio se u Kašmiru, bio vođa čečenske grupe, odgovoran je za nasilje na Filipinima i u Indoneziji. Organizovao je napad u Madridu 2004. godine i imao je široku mrežu saradnika u Paragvaju, sub-saharskoj Africi i Južnoj Africi

Sve ove navode iznosile su brojne strane vlasti i obavještajne službe, ali posljednjih dset godina pokazale su se neutemeljenim.

10. Osama bin Laden je bio navijač Arsenala

Iako su navijači često uzvikivali da Osama živi u Kabulu i navija za Arsenal, nema podataka o tome da je bio vjeran tom londonskom klubu.