Svijet
0

Deset mafijaških zapovijedi

Sarajevo-x.com
Talijanska policija je izvijestila da je u jednoj vili u blizini Palerma, u kojoj je ove sedmice uhapšen mafijaški šef Salvatore Lo Piccolo, pronašla i popis sa deset mafijaških zapovijedi. Spisak zapovijedi pronađen je u privatnoj dokumentaciji šefa mafije u kojoj je evidentiran rad Cosa Nostre.

Salvatore Lo Piccolo, koji je bio u bjekstvu od 1993. godine, trebao je uskoro postati "šef šefova“ Sicilijanske mafije. Uhapšen je u ponedjeljak u vili izvan Palerma.

Policija iz Palerma je kazala da popis sa deset mafijaških zapovijedi počinje sa rečenicom: "Kunem se da ću biti vjeran Cosa Nostri. Ako postanem izdajnik, neka moje tijelo izgori“. U kategoriji "Prava i obaveze“ nalazi se deset mafijaških zapovijedi koje predstavljaju vodič za dobrog mafijaša.

Lista uključuje i određena naređenja za mafijaše koja podrazumijevaju zabranu sjedenja u barovima, kašnjenja na zakazane termine i zabranu uspostavljanja prijateljstva sa pripadnicima policije. Na listi također stoji da je svim mafijašima "zabranjeno da uzimaju tuđi novac ili novac koji pripada nekoj drugoj porodici“.

Deset Kumovih zapovijedi također govori o odnosu prema ženama.

"Ne gledaj žene naših prijatelja!“ "Poštuj svoju suprugu!“ "Budi dostupan za Cosa Nostru u svakom trenutka čak i ako ti se žena porađa!“

Na kraju popisa stoji da osobe koje se loše ponašaju i koje nemaju nikakve moralne principe ne mogu postati pravi mafijaši.