Svijet
6

Deset kontroverznih pitanja vezanih za papinu posjetu SAD-u

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Posjeta pape Franje SAD-u dešava se u delikatnom trenutku za Crkvu, koja je kritikovana zbog skandala u vezi seksualnog zlostavljanja djece, a očekuje se da papa istakne svoje mišljenje o brojnim "osjetljivim" pitanjima.

Iako je katoličanstvo i dalje brojna vjerska skupina u SAD-u broj katolika u toj zemlji je u padu, a papa Franjo će sigurno tražiti načine da se to zaustavi. Ono zbog čega je ova posjeta veoma važna jeste i očekivanje od pape da kaže svoj stav u vezi nekoliko ključnih pitanja. Između ostalog očekuje se da papa komentariše gej brakove, abortus, klimatske promjene, reforme zatvora i druga pitanja.

RussiaToday je danas objavila 10 najkontroverznijih pitanja vezanih za papinu posjetu SAD-u.

1. Sporna kanonizacija?

Nakon susreta s predsjednikom Obamom papa Franjo će za sveca proglasiti oca Junupera Serru, katoličkog misionara koji je hiljade američkih Indijanaca preveo na katoličanstvo. Bit će to prva osoba koja je proglašena za sveca na tlu SAD-a, što je izazvalo burne reakcije kritičara koji su istakli da je Serra dio španske kolonizacije te da je učestvovao u uništavanju kulture američkih domorodaca.

2. Zaštita životne sredine?

Očekuje se da će papa Franjo pred američkim Kongresom govoriti na temu klimatskih promjena i zaštiti životne sredine. On je i ranije isticao da je isključivi krivac za probleme zagađenja životne sredine, čovjek. Međutim ne slažu se svi s papinim mišljenjem te mnogi konzervativci govore kako se papa ne bi trebao baviti naučnim pitanjima. Jedan republikanski poslanik u američkom Kongresu je kazao kako će bojkotirati papino obraćanje u toj instituciji.

3. Šta će papa reći na temu abortusa?

Od početka svog pontifikata papa je smanjio naglasak na seksualna pitanja. Ipak, on je u prošlosti bio veoma kritičan prema abortusu, smatrajući da se uništavaju ljudski životi. Tokom svog boravka na Kubi papa je ponovio da je stav Crkve protiv tog postupka. Ipak papa je nedavno izjavio da je svjestan pritiska koji žene imaju zbog egzistencijalnih i moralnih iskušenja. Papa Franjo je pozvao na oprost ženama koje učine abortus.

4. Bliskost komunizmu?

Nakon snažne kritike kapitalizma i naglaska za ogromnu brigu prema siromašnim, papa je veoma brzo povezan s idejom komunizma. Neki su ga čak prozivali i marksistom. Međutim na svom putovanju u SAD, papa je samo kazao da on propagira stavove Crkve koji su opće poznati kroz historiju.

5. Gay brakovi?

Kada je riječ o ovom pitanju papa je dospio u žižu javnosti izjavom: "Ko sam ja da sudim". Nesumnjivo je da je papa Franjo liberalniji po pitanju gay populacije, za razliku od njegovog prethodnika Benedikta XVI-og. On obično izbjegava komentare na tu temu te nije poznato da li će na putovanju u SAD govoriti o tome.

6. Skandal u vezi seksualnog zlostavljanja djece?

Ovo je jedno od najvažnijih pitanja, a papa Franjo je napravio određene konkretne korake, tako što je formirao Komisiju koja će ispitati taj problem i savjetovati Crkvu kako da se bori s tim. Također je poručio biskupima da imaju nultu toleranciju kada je u pitanju zlostavljanje djece. Međutim žrtve vjeruju da to nije dovoljno i da se papa treba više angažirati i kazniti odgovorne. Iako su iz Vatikana ostavili otvorenu mogućnosti papinog susreta s nekom od žrtava seksualnog nasilja, nije poznato da li će doći do toga.

7. Poziv za reformu zatvora

Tokom boravka u Philadelphiji papa će se sastati s zatvorenicima iz jednog od najvećih zatvora u tom gradu. Ta posjeta će se desiti u vrijeme velikih debata u vezi navodne policijske brutalnosti i slabosti u sistemu krivičnog pravosuđa. Papa je ranije kritikovao postojanje smrtne kazne kao i doživotne robije.

8. Kubanski embargo?

Papa Franjo je imao značajnu ulogu u uspostavljanju diplomatskih odnosa SAD-a i Kube a sada se zalaže i za ukidanje ekonomskog embarga prema Kubi. To može učiniti isključivo američki Kongres, a ostaje da se vidi da li će papa o tome govoriti pred Kongresom.

9. Pitanje migranata?

Podršku migrantima papa nikada nije skrivao te je konstantno savjetovao sve države da otvore svoje granice prema tim ljudima. Očekuje se da će papa govoriti o temi migranata tokom svog boravka u SAD-u, najviše na primjeru imigranata iz Latinske Amerike. To će biti veoma važno, naročito ako se zna da određeni političari iz Republikanske stranke imaju rigorozne stavove te se neki, poput Donalda Trumpa zalažu i za izgradnju zida na granici SAD-a i Meksika.

10. Izbjeglička kriza u Evropi?

O ovoj temi papa će vjerovatno govoriti u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a. On će pozvati evropske zemlje da budu dobri domaćini izbjeglicama iz Sirije i da ih ugoste dostojanstveno. On je već pozvao župe širom Evrope da prihvate izbjeglice.