Svijet
16

Deset hiljada vojnika u Damasku: Bit ćete iznenađeni onim što pripremamo protiv IDIL-a

Klix.ba
Hiljade iračkih i iranskih boraca je u posljednjih nekoliko sedmica dospjelo u Damask kako bi pojačali odbranu samog grada i njegove okoline.

"Blizu 7.000 Iranaca i Iračana došlo je u Siriju kako bi branili Damask, a najveći kontingent je onaj iz Iraka", potvrdio je to neimenovani sirijski dužnosnik za francusku agenciju AFP.

"Cilj je doći do broja od 10.000 vojnika kako bismo još bolje podržali sirijsku armiju i provladine paravojne formacije, kako bismo ojačali glavni grad i ponovo oslobodili regije Jisr al-Shughur i Hamu", dodao je on.

Sirijska vlada izgubila je kontrolu nad Jisr al-Shughurom 25. aprila, kada su snage opozicije predvođene Al-Kaidinim Al-Nusra frontom doslovno pregazile strateški značajno područje. S druge strane, više od pola zemlje nalazi se pod kontrolom Islamske države, a zauzeta naselja nalaze se nadomak Damaska.

Iranska novinska agencija IRNA citirala je generala Revolucionarne garde Qassema Soleimanija koji je rekao da će svijet u narednih nekoliko dana biti iznenađen onim što se priprema u saradnji sa sirijskom vojskom.

Iran je ključni saveznik sirijske vlade Bašara al Asada koji je snažno podržavao Damask još od početka građanskih nemira i na kraju rata u martu 2011. godine. U posljednjih nekoliko mjeseci Sirija je izgubila značajne teritorije, kako od Al-Nusre, tako i od Islamske države, što je podstaklo Damask da potraži veću pomoć od Irana, ali i od Rusije.