Svijet
0

Deset godina nakon Dianine smrti teorije zavjere žive

Sarajevo-x.com
Prošlo je deset godina od tragične pogibije princeze Diane, no ona još uvijek izaziva veliku medijsku pažnju. Danas će biti održana misa zadušnica za princezu kojoj će prisustvovati njeni sinovi William i Harry. Danas, kada se svijet sjeća "princeze iz naroda", bit će spominjane i teorije zavjere o njenoj smrti.

Misi zadušici prisustvovat će Camilla Jasmine Fayed, dvije sestre Dodi Fayed, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći skupa sa Dianom. Mohamed al Fayed, Dodijev otac, i dalje tvrdi da je kraljevska porodica bila umiješana u "ubistvo" njegovog sina i princeze, iako svi dokazi govore suprotno. Al Fayed nije na listi pozvanih na misu.

Baš kao i njen život i njena smrt puni naslovne stranice štampe širom svijeta. Sadašnja supruga princa Charlesa, Camilla, neće biti prisutna. Iako pozvana, ona je rekla da neće prisustvovati komemorativnom okupljanju jer ne želi da se fokus sa pokojne princeze prebaci na nju. Ipak, na nju se gleda kao na glavni razlog raspada Dinaninog i Charlesovog braka.

Mohamed al Fayed od prvog dana tvrdi da je kraljevska porodica bila umiješana u u okolnosti koje su dovele do smrti princeze i njegovog sina. On smatra da saobraćajna nesreća dio plana kako bi Dianu spriječili da se uda za muslimana. Kako tvrdi al Fayed, čitavu "akciju" vodio je princ Philip, muž kraljice Elizabethe.

Ipak dvije policijske istrage, francuska i britanska, dokazale su da je sudar u tunelu bio nesreća te da je vozač bio pijan i prebrzo vozio.

Mnoge osobe iz showbiza za saobraćajnu nesreću krive paparace, koji su princezu pratili na svakom koraku, pa tako i u zloglasni tunel u Parizu, gdje je Diana poginula na današnji dan 1997. godine.