Svijet
0

Deseci afričkih imigranata plutaju blizu libijske obale

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska obalska straža saopćila je u srijedu da se u blizini libijske obale nalazi brodić sa šezdesetak afričkih imigranata bez hrane i vode. Na brodiću je i 15 žena, od kojih su četiri trudne, i sedmero dece, prenio je Reuters.

Obalska straža je, uz pomoć satelitskog telefona, uspjela uspostaviti vezu s jednom ženom na brodu nakon što je stražu o ovom brodu obavijestio Etiopljanin koji živi u Britaniji.

Glasnogovornik britanske obalske straže je rekao da ne zna tačno koje su nacionalnosti bili imigranti na brodiću, ali pretpostavlja da su to podsaharski Afrikanci koji su prije dva dana napustili sjevernu Afriku i krenuli u Evropu.

On je dodao da su imigranti bili "gurnuti" na brodić nakon što im je oduzet sav novac. Rečeno im je da se nalaze u talijanskim vodama, ali su ustvari bili u libijskim, oko 64 nautičke milje od sjeverne Afrike.

"Ovo je najgori mogući način krijumčarenja ljudi", rekao je jedan od članova britanske obalske straže pozivajući talijanske, malteške, libijske i tuniske vlasti da pomognu tim nesrećnim ljudima.