Svijet
0

Deseci afganistanskih zatvorenika u štrajku

FENA
Nekoliko desetaka afganistanskih zatvorenika štrajkuje u srijedu već treći dan uzastopno u znak protesta protiv pogubljenja 15 osuđenika na smrt, izjavio je direktor afganistanskih zatvora Abdul Salam Asmat.

U nedjelju je izvršena druga serija pogubljenja koje je afganistanska vlada zvanično najavila. Svi pogubljeni su iz glavnog afganistanskog zatvora Pul-i-Charki u Kabulu u kojem sada zatvorenici štrajkuju.

Asmat je izjavio da su se "deseci zatvorenika pobunili", a lokalni mediji tvrde da 25 zatvorenika drži ostalih 200 kao taoce i prisiljavaju ih da ne jedu.

Procedura pogubljenja je obavljena "u odsustvu transparentnosti" izjavili su štrajkači zatvoreni u istom bloku kao i pogubljeni zatvorenici, javila je nezavisna informativna agencija Pajhwok koja se pooziva na šefa zatvora Shaha Amira Khana.

Asmat nije potvrdio ove inforomacije.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su izrazile zabrinutost za funkcioniranje posttalibanskog sudskog sistema, dok su Ujedinjene nacije izrazile zabrinutost nakon pogubljenja izvršenih u ponedjeljak.

Osuđenici su bili osuđeni za brojne zločine, među kojima su ubistva, otmice, silovanja, oružane pljačke, uglavnom izvedene nad strancima.

Oko 300 osoba čeka u hodnicima smrti da predsjednik Hamid Karzai, poznat po tome da je protiv smrtne kazne, potpiše naredbu za njihovo pogubljenje.