Britanska štampa o Egiptu
0

"Dernek je gotov, šta sad?"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
"Dernek je gotov, šta sad?" - jedno je od pitanja na koje još nema definitivnog odgovora, a koje u nedjelju postavljaju britanski listovi u vezi s Egiptom.

The Independent on Sunday predviđa da bi novi egipatski čelnik mogao doći iz redova demonstranata. Ovaj list također donosi reportažu o tome kako su pristalice Hosnija Mubaraka tokom demonstracija zloupotrijebile "djecu ulice".

Nepismena djeca, uglavnom bez roditelja, koja u skupinama žive na ulicama egipatske prijestolnice, bila su uvučena u političko nasilje a da pritom nisu shvaćala što se zapravo događa.

Mubarakove pristalice su uvjerile ovu djecu (kojih u Kairu ima najmanje 12.000) da im se pridruže i bacaju kamenje na demonstrante. Neki su kasnije prešli na stranu tih demonstranata koji su se pokazali ljubaznijim i velikodušnijim, mada su se onda našli na udaru policije, prenosi Independent.

Sunday Times i Telegraph pišu da je predsjednik Mubarak iskoristio 18 dana, koliko je demonstrantima trebalo da ga smijene, da prebaci svoje ogromno bogatstvo - procjene se kreću od 5 do 70 milijardi dolara - na strane bankovne račune koje je nemoguće otkriti.

Ovi listovi prenose i da su švicarske vlasti objavile da zamrzavaju sve račune porodice Mubarak u svojim bankama, te da sad raste pritisak i na Britaniju da učini slično.