Svijet
2

Deportovani iz Saudijske Arabije jer su bili "neodoljivi" ženama

Klix.ba
Tri muškarca su, uz primjenu sile, izbačena sa festivala kulture u Saudijskoj Arabiji, a sve zbog zabrinutosti da su "prezgodni" da bi im žene odoljele.

Religijska policija ovog konzervativnog islamskog kraljevstva natjerala je trojicu muškaraca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), da napuste Festival kulture i baštine Jenadrivah u Rijadu.

Komisija za promociju vrlina i prevenciju poroka u Saudijskoj Arabiji, gdje vladaju stroga pravila o interakciji između muškaraca i žena koji nisu u srodstvu, deportovala je muškarce u Abu Dhabi, kako žene ne bi "pale na njih". Oni su na festivalu učestvovali kao dio delegacije iz UAE, piše The Telegraph.

"Zvaničnici festivala saopćili su da su trojica muškaraca udaljeni sa festivala jer su prezgodni, a članovi komisije su se uplašili da bi posjetiteljke mogle 'pasti na njih'", piše arapski list Elaph.

Zvanična izjava UAE ukazuje na to da je religijska policija bila zabrinuta zbog neočekivanog prisustva neimenovane ženske umjetnice u paviljonu.

"Njena posjeta štandu UAE bila je slučajnost i nije bila uključena u program koji smo uručili menadžmentu festivala", izjavio je vođa delegacije UAE.