Neobično prijateljstvo
2

FOTO+VIDEO / Dennis Rodman: Kim Jong-un mi je doživotni prijatelj

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kim Jong-un, doživotni predsjednik Sjeverne Koreje, stekao je novog prijatelja u bivšoj američkoj košarkaškoj zvijezdi Dennisu Rodmanu, piše kineska agencija Xinhua.

Rodman je u Sjevernu Koreju stigao 26. februara, zajedno sa još tri člana egzibicijskog košarkaškog tima Harlem Globetrotters i ekipom američkih trenera. U toj zemlji Rodman bi trebao provesti sedam dana kako bi promovisao američku košarku, u okviru programa kulturne razmjene. Sa Rodmanom je stigla i ekipa američke produkcijske kuće VICE, koja će za televizijsku mrežu HBO snimiti dokumentarni film o Sjevernoj Koreji.

Rodman i Kim Jong-un u četvrtak su zajedno u svečanoj loži dvorane u Pjongjangu gledali egzibicijsku košarkašku utakmicu između dva sjevernokorejska tima koje su pojačali Globetrottersi.

Foto: AFP
Foto: AFP
Kako piše Xinhua, Rodman i Kim direktno su razgovarali i šalili se tokom utakmice koja je završila neriješeno. Kako između njih nije bilo prevodioca, pretpostavlja se da Kim dobro govori engleski jezik. Xinhua navodi i da je Rodman nakon utakmice rekao: "Iako su odnosi ove dvije zemlje žalosni, ja sam lično prijatelj maršala Kim Jong-una i sjevernokorejskog naroda".

Glasnogovornik kompanije VICE, Alex Detrick skratio je Rodmanovu izjavu i američkim medijima izjavio kako je Rodman poručio Kimu da u njemu ima "doživotnog prijatelja".