Hiljade putnika čeka
0

Demonstranti zauzeli aerodrom u Bangkoku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na hiljade nervoznih putnika u srijedu je ostalo odsječeno na Tajlandu nakon što su demonstranti zauzeli najveći aerodrom u prijestonici u velikoj eskalaciji njihove četveromjesečne kampanje na svrgavanju premijera.

Bez ikakvog vidljivog rješenja krize na pomolu, stotine putnika silazilo je stepenicama i liftovima kako bi sačekali autobuse koji bi ih prebacili do područja s hotelima. Ostali su razbacali svoje torbe, karte za prtljag pa čak i pojase sa sigurnosnim uređajima u uglavnom neuspješnim pokušajima da zaspu, javio je AP.

Dok je nervoza rasla, demonstranti u žutim majicama iz Narodne alijanse za demokratiju, poznatije kao PAD, dijelili su letke u kojima objašnjavaju svoje akcije.

"Narodna alijansa izvinjava se zbog svake neugodnosti izazvane zatvarnjem aerodroma Suvarnabhumi za javnost i strane poosjetioce Kraljevini Tajlandu. Alijansa, međutim, vjeruje da jE ova mjera od ključnog značaja za ukidanje izdajničke ubilačke vlade", piše u lecima.

Članovi Alijanse ranije su dijelili sendviče sa šunkom i pakete riže.

Demonstranti nisu pokazivali nikakve znake popuštanja. Oni izgledaju odlučni da prisile vojsku da interveniše i obori izabranu vladu.

Podrška demonstrantima počela je da slabi, a vojni zapovjednik, general Anupong Paochinda, u više je navrata odbacio ideju vojnog udara.

Oružane snage tražile su hitni sastanak u srijedu popodne s visokorangiranim vladinim zvaničnicima, akademicima, ekonomistima i sigurnosnim zvaničnicima, saopćila je vojna glasnogovornica, pukovnik Sirichan Ngathong.

"Vojska želi saslušati od raznih strana kako da se razriješi ova kriza. Mi nećemo koristiti nasilje, ali ova se situacija treba riješiti", kazala je ona.

Preuzimanje aerodroma - izvedeno dok je premijer Somchai Wongsawat prisustvovao samitu Azije i Pacifika u Peruu - povećaLo je uloge u sporenju koje je dovelo do rasta nasilja u zemlji ovisnoj od turizma.

Direktor aerodroma Serirat Prasutanont izjavio je da vlasti pokušavaju pregovarati s demonstrantima da puste putnike čiji su letovi otkazani.

"Incident je naškodio tajlandskom ugledu i ekonomiji do tačke kada se ne može popraviti", kazao je on.

Aerodrom, osamnaesti je najprometniji na svijetu s prosječno 700 letova dnevno i ostvario je promet od više od 40 miliona putnika u 2007.

Demonstranti su upali u aerodromsku zgradu tokom noći, provaljujući kroz policijske kordone i ulazeći u putnički terminal.

Narodna alijansa za demokratiju nastoji svrgnuti Somchaija, optužujući ga da je marioneta svog prethodnika, milijardera Thaksina Shinawatre, koji je osuđen za korupciju i ostala krivična dela. Alijansa tvrdi da će aerodrom ostati zatvoren dok Somchai ne podnese ostavku.

Alijansa je izvela brojne dramatične akcije u posljednjim mjesecima. Ona je zauzela ured premijera krajem augusta i dva puta je blokirala parlament - jednom izazivajući ulične borbe s policijom u kojima su dvije osobe poginule i stotine je povrijeđeno.

Blokada aerodroma novi je udarac tajlandskoj turističkoj industriji vrijednoj 16 milijardi dolara, koja ionako pati od mjeseci političkih nemira i globalne finansijske krize.

"Još nemamo procjenu finansijskog gubitka, ali on je itekako štetan po zemlju", izjavio je Vijit Naranong, počasni predsjednik Turističkog vijeća Tajlanda.