Ulice New Yorka zatrpane smećem
0

Demonstranti vode ljubav na Wall Streetu

Sarajevo-x.com
Počelo je kao skup nezadovoljne omladine, zbog navodnog nedostatka mogućnosti za prosječne Amerikance. Međutim, ispostavilo se da nisu jedini oni nezadovoljni, te su demonstranti preplavili Wall Street, a atmosfera u ovoj njujorškoj četvrti postala je već krajnje raskalašna.

U improviziranom kampu demonstranata u Zuccotti parku utočište su našli narkomani i beskućnici, a nije mali broj onih koji bi ovaj skup rado pretvorili u "urbanu ujdurmu".

Među transparentima i zastavama sada su odbačeni paketi kondoma, cigareta i boca žestokih pića, dok nisu nimalo rijetki prizori mladih koji na pločnicima vode ljubav, pokriveni vrećama za spavanje. Kondome mogu besplatno uzeti u kampu. U jednom od šokantnih prizora može se vidjeti i kako demonstrant vrši nuždu po policijskom automobilu...

Protesti protiv pohlepe velikih korporacija i ekonomske nejednakosti proširili su se diljem Amerike ovog vikenda. Pokret "Okupirajmo Wall Street", koji je počeo u New Yorku prošlog mjeseca s nekoliko ljudi, sada se proširio na više od deset američkih gradova. Među aktivistima koji su tu iz političkih razloga su i oni koji imaju manje plemenite namjere.

"Želimo osigurati da su svi ovdje iz pravih razloga", kažu organizatori. No, čini se da im i neće biti lako uspostaviti red. Ulice New Yorka izgledaju poprilično loše. Uz navedene "anomalije", tu su i gomile smeća, a aktivisti počesto u zraku mogu osjetiti miris marihuane. Sve je više fotografija koje pokazuju u kojoj su se mjeri pogoršali uslovi na Manhattanu, jer su demonstracije ušle u četvrtu sedmicu.

Stotine ljudi, naime, praktično živi na ulicama sve ovo vrijeme i sanitarni uslovi na ulicama su jako loši, jer mnogi ne čiste iza sebe. Samo je u nedjelju policija uhapsila 28 ljudi zbog toga što su iza sebe ostavljali nered. Gradonačelnik Michael Bloomberg je apelovao je na demonstrante navodeći kako dovode njujoršku privredu u opasnost, no zasad je taj apel malo ko čuo, prenio je Daily Mail.