Svijet
2

Demonstranti ušli u sjedište vlade u Bangkoku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Demonstranti su ušli u sjedište vlade u Bangkoku, nakon naloga policiji da se povuče kako bi se izbjeglo novo nasilje, nakon dvodnevnih nemira.

Dopisnik AFP-a navodi da je oko sjedišta vlade karnevalska atmosfera, pošto je policija saopćila da neće pružati otpor demonstrantima koji su se zavjetovali da će svrgnuti premijera.

"Demonstranti su rekli da žele da zauzmu zgrade vlade, ali vlada ne želi nikakve sukobe pa smo naredili policiji da se povuče", rekao je portparol tajlandske vlade Tirat Ratanaševi novinarima, javio je Reuters.

Demonstranti u Bangkoku prethodna dva dana su se sukobljavali s policijom, koja je upotrijebila gumene metke, suzavac i vodene topove.

Protestovalo se prošle sedmice po raznim dijelovima Bangkoka, a sada su se demonstranti grupirali ispred vladinog kompleksa. Ti protesti traju devet dana, a preko vikenda je u sukobima poginulo najmanje troje ljudi, a 103 osobe su povrijeđene.

Jedan tajlandski sud jučer je izdao nalog za hapšenje vođe protesta Sutepa Taugsubana zbog podsticanja antivladine pobune.

Sutep je svake večeri držao vatrene govore, optužujući Taksina Šinavatru, populističkog bivšeg premijera, svrgnutog u vojnom udaru 2006. godine, da iz egzila u inozemstvu "povlači konce" za račun mlađe sestre, aktuelne premijerke Jingluk Šinavatra.