Protest protiv WTO-a
0

Demonstranti u Ženevi razbijali prozore i palili automobile

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Antikapitalistički demonstranti razbijali su danas prozore banaka, izloge, kafiće i palili automobile u centru Ženeve tokom protesta zbog održavanja sjednice Svjetske trgovinske organizacije.

Demonstranti su razbijali prozore svake zgrade pored koje su prošli, u glavnoj šoping ulici palili su vatromet, dok su u blizini autobuske stanice zapaljena tri automobila.

Iznad grada se vidi stub dima, a kroz ulice se osjeti suzavac, iako nije jasno da li su policija ili demonstranti upotrijebili suzavac.

Jedan manji broj demonstranata pribjegao je  nasilju, dok je oko 2.000 ljudi mirno protestvovalo u pratnji oko  desetak traktora, koji su iskazali protivljenje zbog trodnevne konferencije STO koja počinje u ponedjeljak.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pislo "Stop kapitalizmu, ne WTO", "WTOje neprijatelj klime" i "Nećemo prodati naše duše multinacionalnim kompanijama".

Policija je blokirala  puteve koji vode ka sjedištu WTOkoje čuvaju već nekoliko dana.

"WTOrazvija svoju politiku da udovolji velikim kompanijama, ne običnim ljudima", kaže 24-godišnja Vera Vegman, koja je nosila "vjenčanicu" na kojoj je pisalo  "WTO", a njen  23-godišnji  "mladoženja"  Ole Hofman nosio je natpis na kom je bio logo kompanija kao što su "Deutche bank i "Barclays".
Aktivisti tvrde da trgovinska politika koju je usvojila WTO stvara siromaštvo  u bogatim i siromašnim zemljama "cijedeći" farmere u zemljama u razvoju i snižavanjem standarda rada u industrijalizovanim zemljama.