Svijet
4

Demonstranti u New Yorku odbijaju odgoditi proteste radi sahrane ubijenih policajaca

Klix.ba
Protesti u New Yorku (Foto: Huffington post)
(Foto: AFP)
Stotine demonstranata okupljenih u New Yorku pokazali su kako nemaju namjeru odgoditi proteste, uprkos zahtjevu gradonačelnika Billa de Blasia, koji je molio da obustave proteste sve dok se ne pokopaju njujorški policajci ubijeni proteklog vikenda.

Blizu 300 demonstranata hodalo je gradskim ulicama nakon okupljanja na 59. ulici i Petoj aveniji, te svoje aktivnosti nastavljaju kao što su planirali sedmicama ranije.

Demonstranti su marširali prema Harlemu, držeći parole na kojima izražavaju sućut porodicama poginulih policajaca Wenjian Liu i Rafaela Ramosa, te otvoreno kritiziraju De Blasiov zahtjev da pauziraju proteste.

"Idemo na proteste, pobrinite se da nas čuju!", organizator je uzvikivao na megafon.

Sinoć do deset sati, nekoliko desetaka novih demonstranata iz Bronxa se pridružilo protestima, a policajci su ih stjerali na trotoar prijeteći im da će biti uhapšeni zbog remećenja javnog reda i mira.

Marvin Knight, 71- godišnji mškarac iz Brooklyna kazao je kako je apsurdno da bilo koji političar traži obustavu protesta. „Ovo je Amerika. Zašto bi prestali raditi ono što je ispravno“?, kazao je on.

Dodao je da je gradonačelnik zaboravio da su demonstracije građana pravo koje je ljudima u ovoj zemlji zagarantovano Prvim ustavnim amandmanom.

Trebali bi na svoja prava i slobodu govora zbog luđaka koji je ubio dvoje ljudi?, pita se Knight. Organizatori protesta imali su isti stav te su istakli kako je poziv gradonačelnika nečuven jer predstavlja udar na njihovo ustavno pravno na mirnu pobunu.