Svijet
6

Demonstranti u Moldaviji ušli u zgradu vlade i sukobili se s policijom

Klix.ba
(Foto: EPA)
Demonstranti u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu sukobili su se s policijom i ušli u zgradu parlamenta, javlja AP.

Policija je zadržala nekoliko demonstranata, a navodno su demonstranti nekoliko policajaca izvukli na ulicu uz upotrebu suzavca.

Demonstranti su se danas okupili ispred zgrade parlamenta kako bi protestovali protiv odluke parlamentaraca da potvrde vladu koja se okrenula evropskim integracijama, a koju je predvodi Pavel Filip.

"Ljudima u Moldaviji ne treba vlada koja će im govoriti ugodne stvari, nego ona koja će rješavati njihove probleme", izjavio je ranije Pavel Filip.

Politička situacija u Moldaviji je nesigurna u posljednja tri mjeseca nakon što je prijašnja vlada svrgnuta s vlasti.

Zemlja je 2016. godinu ušla bez vlade, a protesti koji su počeli u septembru 2015. godine se samo nastavljaju. Na protestima na ulicama grada Kišinjeva nalazi se oko 20.000 ljudi.

Vladajuća elita u Moldaviji meta je stalnih protesta, a proteste uzrokuje i nezadovoljstvo građana koji žele znati gdje su nestale 1.3 milijarde eura iz tri banke u ovoj zemlji.

U pitanju je iznos koji čini osam posto državnog budžeta, a ova bivša sovjetska republika danas je jedna od najsiromašnijih država Istočne Evrope.

U kontekstu ovih bankarskih skandala, Međunarodni monetarni fond je prekinuo je finansiranje Moldavije zahtijevajući jasno stanje financijskog sektora.