Svijet
0

Demonstranti u Kaliforniji tuku, pale, razbijaju...

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Protesti u američkoj državi Kaliforniji zbog oslabađujuće presude Geogreu Zimmermanu za ubistvo tamnoputog tinejdžera prerasli su u nasilje kada su demonstranti počeli da tuku prolaznike, razbijaju prozore i uništavaju automobile.

Policija u Los Angelesu uhapsila je 14 osoba, piše danas Los Angeles Times, nakon što se jedna grupa odvojila od većinom mirnog skupa i počela da razbija prozore, pali vatre i napada prolaznike, uključujući televizijskog reportera i kamermana.

Policija procjenjuje da je oko 150 ljudi učestvovalo u nasilju.

Dvije osobe povrijeđene su u gradu Aucklandu nakon što su stotine demonstranata blokirale saobraćaj na jednoj od glavnih saobraćajnica na prilazu gradu.

Demonstranti su odatle krenuli do centra grada gdje su razbijali prozore, izloge prodavnica i bacali petarde na policiju.

Zvaničnici su rekli da je najmanje devet demonstranata uhapšeno u ovom gradu u blizini San Franciska.

Sud u američkoj državi Floridi oslobodio je Zimmerman (29), pripadnika takozvane civilne straže, optužbe za ubistvo 17-godišnjeg Trayvona Martina u februaru prošle godine u gradu Sanfordu.

Takozvana civilna straža, koju čine lokalni stanovnici, zadužena je da čuva bogatije krajeve američkih gradova od pljački i obijanja stanova i kuća.