Tajland
0

Demonstranti u Bangkoku ušli u zgradu televizije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demonstranti opozicije ušli su u petak u prostorije jedne od filijale kompanije Telekom, gdje su vlasti zatvorili njihovu satelitsku televiziju i internet stranicu. Policajci i vojnici, i pored upotrebe suzavca i vodenih topova, nisu uspjeli da ih spriječe da uđu u zgradu, saopćeno je u Bangkoku.

Najmanje 10 demonstranata i tri policajca lakše su povrijeđena u tom sukobu. Vlada je navela da će ta televizija i dalje biti zatvorena.

Posljednji sukobi u Tajlandu su dio dugogodišnje bitke između pristalica bivšeg lidera Taksina Shinavatre, koji je svrgnut u vojnom puču 2006. i njegovih protivnika.

Shinavatra je optužen za korupciju i pobjegao je iz zemlje, a nedavno je boravio u Crnoj Gori čije državljanstvo posjeduje.

Demonstranti, koji sebe nazivaju "crvene košulje" zbog boje odjeće koju nose, imali su mnogo koristi od Taksinove populističke politike, oličene u jeftinoj zdravstvenoj zaštiti i povoljnim zajmovima seoskim domaćinstvima.

Oni zahtijevaju da sadašnji premijer Abhisit Vejjajiva raspusti parlament u roku od 15 dana i raspiše nove izbore, optužujući ga da je nelegalno došao na vlast u decembru 2008, uz pomoć vojske koja je izvršila pritisak na parlament, prenose agencije.