Sudan
0

Demonstranti traže pogubljenje britanske učiteljice

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade Sudanaca, od kojih mnogi naoružani palicama i noževima, okupilo se u petak na centralnom trgu u Kartumu i tražili su pogubljenje britanske nastavnice osuđene za vrijeđanje islama što je dopustila svojim učenicima da daju ime Muhammad svojim igračkama medvjedićima.

Demonstranti su pohrlili iz džamija nakon džume dok su kombiji nosili zvučnike preko kojih je čitana presuda protiv Gillian Gibbons, nastavnice koja je u četvrtak osuđena na 15 dana zatvora i deportaciju. Ona je izbjegla mnogo težu kaznu od 40 udaraca, javio je AP.

Oni su se okupili na Trgu mučenika u centru grada, pred predsjedničkom palatom, gdje je razmješteno na stotine policajaca za suzbijanje nemira, iako nisu pokušali zaustaviti miting.

"Sramota, sramota za Britaniju", uzvikivali su demonstranti.

Oni su pozivali na pogubljenje Gibbons, uzvikujući: "Nema tolerancije, pogubljenje" i "Ubijte je, ubijte je pred streljačkim vodom".

Ženski zatvor u kojem se drži Gibbons daleko je od mjesta demonstracija. Srednja škola Jedinstvo, koja je bliže centru Kartuma, pod velikim je mjerama zaštite.