Bangkok
0

Demonstranti se razilaze

FENA
Demonstranti u Bangkoku odlučili su da se raziđu, dan poslije žestokih sukoba s vojskom u kojima su poginule dvije osobe.
  • Noćas smo razgovarali i odlučili da se za sada raziđemo, izjavila je agenciji France presse jedna od vođa demonstranata Pratip Ugsongtam Hata i dodala da se demonstranti "neće predati".

  • Razlog zbog kojeg smo odlučili da se raziđemo je da izbjegnemo gubitke ljudskih života, rekla je Pratip.

Portparol tajlandske vojske saopćio je da je više od 2.000 demonstranata provelo noć ispred sjedišta vlade u Bangkoku, opkoljeni stotinama vojnika i oklopnim vozilima, javile su u utorak agencije.

Poslije višenedjeljnih protesta vojska je u ponedjeljak intervenisala, a u sukobu s demonstrantima poginule su najmanje dvije osobe i povrijeđeno 113.

Demonstranti traže odlazak premijera Abhisita Vedžadžive, a uspijeli su u subotu da spriječe održavanje samita zemalja jugoistočne Azije zbog čega je u Bangkoku uvedeno vanredno stanje. Zbog nemira su zatvoreni tržni centri i prodavnice, a zvanična proslava tajlandske Nove godine je otkazana.

Više od deset zemalja među kojima su i SAD, upozorilo je građane da ne putuju u Tajland, a oni koji su već tamo, da ne napuštaju hotele i da se drže dalje od protesta.

  • Nasilje ugrožava turizam i može da dovede do gubitka 200.000 radnih mjesta u toj djelatnosti koja direktno zapošljava dva miliona osoba, rekao je predsedavajući Turističkog vijeća Tajlanda.

Ugrožene su i strane investicije u toj zemlji.