Nakon što jučer istjerani
0

Demonstranti s Wall Streeta se vratili u park Zucotti

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Sud u New Yorku utvrdio je da je bila legalna odluka o uklanjanju demonstranata iz pokreta Okupirajmo Wall Street iz parka Zucotti.

Sudija Vrhovnog suda New York Michael Stelman odbacio je zahtjev advokata demonstranata, navodeći da prava zagarantovana prvim amandmanom američkog Ustava ne predviđaju kampovanje na neodređeno vrijeme u parkovima.

Njegovom odlukom dozvoljene su demonstracije, ali je spriječeno unošenje "šatora, struktura, agregata i drugih instalacija". 

Nekoliko stotina demonstranata vratilo se sinoć u park.

Policija je jučer uhapsila oko 200 ljudi tokom iznenadne racije, dok je potom privedeno i nekoliko novinara.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg istakao je da je to učinjeno zbog zabrinutosti za javno zdravlje i bezbjednost. 

Sudska odluka donijeta je u sumrak u New Yorku, dok je nekoliko stotina demonstranata još stajalo oko barikada u parku Zucotti. Oko 17.30 sati po lokalnom vremenu, demonstrantima je bio dozvoljen povratak u park.
Britanska medijska kuća BBC navodi da demonstranti trenutno razgovaraju o novim planovima i da je raspoloženje među njima veoma pozitivno.

Policija je saopštila da zvanično nije uveden policijski sat, ali da demonstrantima neće biti dozvoljeno da spavaju u parku. Demonstrantima sa rančevima i velikim vrećama nije dozvoljen ulazak u park.

"Kakva god bila odluka suda, mi imamo pravo na protest. Ovo je naš grad. Ovo nam je bio dom dva mjeseca. Cijeli svijet čeka da vidi šta se dešava ovdje", rekao je jedan od demonstranata.

Vlasnici okolnih firmi žalili su se na buku i nesanitarne uslove u parku, optužujući demonstrante da im kvare toalete i tjeraju kupce.