Nemiri u Kirgistanu
0

Demonstranti pretukli ministra, a zamjeniku premijera iskopali oko

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demonstracije u Kirgistanu poprimili su novu dimenziju, nakon što strani mediji prenose kako su u napadima teško ozlijeđeni ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera te se nalaze u kritičnom stanju.

Agencija APA prenosi kako su demonstranti navodno iskopali oko zamjeniku premijera Akilbeku Japarovu. Jedan od vođa demonstracija Saren Šejšenov, pokušao je spriječiti napad na Japarova, ali u tome nije uspio.

Ministra unutarnjih poslova, Moldomusu Kontagijeva, razjarena je gomila brutalno pretukla tokom demonstracija, a oba visoka dužnosnika nalaze su u stanju životne opasnosti.

Gradonačelnik glavnog grada Kirgistana Biškeka uveo je u srijedu vanredno stanje nakon sukoba demonstranata i policije na glavnom trgu, u kojima je, po zadnjim podacima ubijeno 17 i ozlijeđeno 142 osobe , prenose Itar-Tass i Interfax.

Američka ambasada u Kirgistanu je vrlo zabrinuta zbog nemira u Biškeku te je pozvala sukobljene strane da razmirice prevladaju pregovorima i mirnim putem.

Dopisnik Reutersa, koji se nalazi na mjestu događaja, potvrdio je da je na trgu vidio nekoliko tijela te više desetaka ranjenih. U blizini predsjedničkog ureda u Biškeku okupilo se oko 5.000 ljudi. S krova vladine zgrade snajperisti su pucali na okupljene na trgu, prenose agencije.

Demonstranti su tražili ostavku autoritarnog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva.