Tbilisi
0

Demonstranti postavili kamp ispred predsjedničke rezidencije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Demonstranti u Gruziji, koji peti dan protestuju zahtijevajući ostavku predsjednika Mihaila Sakšvilija, postavili su kamp ispred predsjedničke rezidencije.

Blizu 20.000 demonstranata okupilo se u ponedjeljak u Tbilisiju, a opozicioni lideri pokušavaju da održe taj zamah u namjeri da primoraju Sakašvilija da podnese ostavku, zbog učinka na polju demokratije i prošlogodišnjeg katastrofalnog rata s Rusijom.

Nekoliko hiljada demonstranata prošetalo je do predsjedničke rezidencije, a nekoliko desetina je postavilo šatore kako bi tu proveli noć, javile su agencije.

  • Tako će čuti naše glasove mnogo glasnije, izjavio je jedan od opozicionih lidera Kaha Kukava.

Evropska unija je saopćila da opozicioni lideri treba da pristanu na dijalog i da vlada treba da razmotri pritužbe demonstranata kako bi izbjegla da se slična kriza ponovi.

Bivši gruzijski ambasador u Ujedinjenim nacijama Irakli Alazanja izjavio je da je opozicija spremna da razgovara s predsjednikom, ali da su izbori jedini izlaz iz pat pozicije.

Oko 60.000 osoba je izašlo na ulice prvog dana protesta u četvrtak, da bi njihov broj znatno opao tokom vikenda, a organizatori su u utorak saopćili da će pažnju pomjeriti sa zgrade parlamenta na predsjedničku rezidenciju.

Gruzijski predsjednik je prošle sedmice izjavio da ne namjerava da podnose ostavku prije isteka mandata 2013. godine.

Analitičari smatraju da Sakašvilijev Ujedinjeni nacionalni pokret i dalje uživa podršku većine, kao i da predsjednikov položaj nije ozbiljno uzdrman.