Španija
0

Demonstranti ponovo na trgu Puerta del Sol u Madridu

Klix.ba
Trg Puerta del Sol u Madridu (Foto: AFP)
Trg Puerta del Sol u Madridu (Foto: AFP)
Demonstranti su se ponovo vratili na trg Puerta del Sol u Madridu, samo nekoliko sati nakon što ih je policija rastjerala.

Mnogi demonstranti na trgu uzvikuju slogane podrške za 18 osoba koje je policija uhapsila u nedjelju navečer. Devet ih je već oslobođeno.

Trg je postao fokusna tačka za "pokret revoltiranih", koji je nastao kao odgovor na ekonomsku krizu i mjere štednje prije tačno godinu dana.

Deseci hiljada ljudi su se priključili maršu u cijeloj Španiji prošlog vikenda, obilježavajući godišnjicu "revoltiranih" i protestujući protiv najnovijih mjera štednje konzervativne Narodne stranke, koja se prošlog novembra vratila u parlament.

Madridske vlasti su rekle da neće dozvoliti da se ponovi prošlogodišnja okupacija trga Puerta del Sol koja je trajala mjesec dana.

Policija je na trg stigla oko 4:00 sati po lokalnom vremenu u nedjelju, nakon što su demonstranti ignorisali krajnji rok za napuštanje trga koji je prošao tačno u ponoć.

Nešto kasnije trg je ponovo bio otvoren i stotine demonstranta su se vratile uz uzvikivanje slogana kao što su ''Nismo svi ovdje – nedostaje nas 18'' i ''Mi nećemo plaćati zbog vaše krize'', prenosi BBC.

Od 18 uhapšenih demonstranata, njih devet je pušteno na slobodu, a devet će se u ponedjeljak pojaviti pred sudom.

Protestni marševi u Španiji, koji su počeli u nedjelju, će kulminirati u četvrtak 15. maja, tačno na godišnjicu formiranja pokreta.

Madridske vlasti su demonstrantima dozvolile da okupiraju trg određeni broj sati svaki dan, a Soraya Saenz de Santamaria, zamjenica premijera, je rekla da će se vlada pobrinuti da se vremenska ograničenja poštuju.