Svijet
0

Demonstranti na trgu Tahrir dobili podršku velikog imama Al-Azhara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Desetine hiljada demonstranata je danas klanjalo džumu koju je predvodio imam Mazhar Šahin na trgu Tahrir u Kairu. On je pozvao okupljene građane da istraju u zahtjevima za promjenu vlasti i ostanu na trgu koji je postao simbol otpora starom režimu.

Karizmatični vjerski lider, koga zapadni mediji nazivaju i "propovjednik sa Tahrira", traži stvaranje vlade nacionalnog spasa sa jakim ovlaštenjima koja bi zamjenila sadašnju vojnu upravu.

"Naša revolucija je bila tijelo bez glave, a od danas ćemo imati i glavu" rekao je imam okupljenima, u trenutku kada se demonstrantima pridružio nobelovac Mohamed El Baradei, bivši direktor IAEA, koga mnogi vide na mjestu slijedećeg predsjednika zemlje, prenijela je agencija AFP.

Poslije džume desetine prisutnih se okupilo oko El Baradeja koga su pozdravili skandiranjem "Feldmaršal mora otići", čime su aludirali na smjenu feldmaršala Huseina Tantavija, komandanta Vrhovnog vijeća oružanih snaga i Mubarakovog dugogodišnjeg ministra odbrane koji sada upravlja zemljom.

Ahmed al Tadžeb, veliki imam Al Azhara, najuticajniji u sunitskom islamu, također je pružio podršku demonstrantima riječima da se moli za njihovu pobjedu.

Podrška velikog imama je bez presedana u novijoj istoriji Egipta koga je na to mjesto imenovao predsjednik zemlje.

Al-Azhar, ustanova s hiljadugodišnjom tradicijom, najuglednija je u sunitskom islamu, a njen univerzitet privlači studente iz cijeloga svijeta, premda je vjerodostojnost bivšeg imama Al-Azhara, Mohameda Sajeda Tantauija, koji je umro 2010., narušena zbog njegove povezanosti s egipatskom vlasti.

U protestima koji na trgu Tahrir traju već sedmicu život je izgubila 41 osoba, a povrijeđeno je više od 3.000 osoba.