Protesti u Egiptu
141

UŽIVO / Demonstranti na Tahriru zapalili policijsko vozilo i oteli policajca

Klix.ba/Al Jazeera
Na kairskom Tahrir trgu situacija je nešto mirnija. Demonstranti su danas oteli policijsko vozilo te ga zapalili, a postoji mogućnost da je otet i jedan od policajaca. Egipatska najveća opoziciona koalicija se neće pridružiti nacionalnom dijalogu na koji je pozvao predsjednik Muhamed Mursi.

Mursijev prijedlog nije iskren, saopćila je ova koalicija, te su kazali da će prisustovati razgovorima samo ako se spisak uvjeta ispuni.

Mursi je pozvao svoje saveznike i suparnike na razgovore u 16 sati u ponedjeljak kako bi pokušali riješiti političku krizu i okončati nasilje na ulicama koje je izbilo tokom antivladinih protesta.

Tokom pet dana nemira poginulo je 50 osoba, a policija je bacila suzavac na demonstrante u centru Kaira u ponedjeljak, samo nekoliko sati nakon što je Mursi proglasio vanredno stanje i uveo policijski sat u tri grada duž Sueckog kanala.

Egipatski Parlament je u ponedjeljak ratificirao zakon koji daje oružanim snagama pravo hapšenja ukoliko će one "pomagati policiji u održavanju reda i zaštiti ključnih objekata do održavanja parlamentarnih izbora i kada god to Vijeće nacionalne odbrane (na čelu s Mursijem) zatraži", navodi se u zakonu.

Vojsci će se također "omogućiti pravo na hapšenje pojedinaca u skladu sa zakonom".

Nacionalni front spasa (NSF), koji je lani odbio sličan prijedlog tokom drugog vala namira, Mursijev poziv smatra "kozmetičkim, a ne suštinskim", rekao je jedan od lidera koalicije Mohamed ElBaradei.

Egipatska policija bacila je suzavac na demonstrante u centru Kaira, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Muhamed Mursi proglasio vanredno stanje i uveo policijski sat u tri grada.

Ponedjeljak je peti dan zaredom kako se na ulicama gradova u Egiptu odvijaju nemiri i nasilje.

Protesti su počeli prošle sedmice, povodom druge godišnjice revolucije u kojoj je svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak.