Svijet
0

Demonstranati upali u sirijsku ambasadu u Kairu

FENA
Bašar al-Asad
Bašar al-Asad
Više desetina protivnika režima sirijskog predsjednika Bašara Al Asada upalo je u sirijsku ambasadu u Kairu u petak prije nego što su ih sigurnosne snage rastjerale.

Najmanje 200 demonstranata upalo je u zgradu sirijske ambasade u naselju Garden City, razbijajući prozore i vrata, prije nego što su došle egipatske sigurnosne snage i rastjerale ih.

Nisu izvršena hapšenja.

Ambasada je bila prazna jer petak spada u dane vikenda u Egiptu.

Sirijski ambasador Jusef Ahmed otišao je u ambasadu nakon napada i rekao je da će uložiti zvaničnu žalbu egipatskim vlastima.

"Napadnuta je sirijska ambasada. Poslati ćemo službeno pismo u kojem ćemo tražiti zaštitu zgrade ambasade. Današnja zaštita je bila veoma slaba", rekao je Ahmed za AFP.

"Demonstranti su ušli u zgradu. Krenuli su na sprat na kojem se nalazi ured ambsadora. Nažalost nisu bili spriječeni. Ovo je veoma ozbiljna situacija", rekao je ambasador.

Ahmed je rekao da su demonstranti već nekoliko puta ranije upadali u ambasadu. I tada je bila prazna.

"To su isti ljudi. Dali smo popis imena vlastima, međutim konkretne mjere nisu poduzete", kazao je Ahmed.

Upad u ambasadu i nedostatak njene zaštite ukazuju da "razvoj situacije ne utiče dobro na pobratimske odnose između Egipta i Sirije" dodao je sirijski ambasador.

Sirija je poprište nemira od marta, a u krvavom gušenju demonstracija sigurnosne snage su ubile više od 5.400 osoba uključujući i 384 djece, navodi UN u svom izvještaju.