Svijet
0

Demonstracijom sile Tajvan šalje upozorenja Kini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tajvan je demonstrirao silu, pokazavši u srijedu za vrijeme nacionalnog praznika dvije od svojih raketa za vrijeme prve vojne parade nakon 16 godina i upozorio na kinesku prijetnju.

"S porastom kineske moći i jačanjem njenog naoružanja kineska prijetnja se više ne ograničava na konfrontiranje s Tajvanom. Ona već ima ozbiljan učinak na mir u svijetu", izjavio je tajvanski predsjednik Chen Shui-bian.

Predsjednik je zatražio od međunarodne zajednice da intervenira kako bi Kina "odmah povukla svoje rakete raspoređene na jugoistočnoj obali u pravcu Tajvana i prestala s vojnim vježbama koje simuliraju napade na Tajvan".

Za prvu vojnu paradu nakon 16 godina Tajvan je pripremio raketu more-more Hsiung-feng, kao i proturaketni sistem Tien Kung, oboje izrađeno na otoku. Prikazani su i ratni avioni.

Tajvanski predsjednik je izjavio kako je odlučan da organizira referendum o vraćanju Tajvana u okrilje Ujedinjenih nacija.

Tajvan, sa zvaničnim nazivom Republika Kina, izgubio je 1971. godine svoje sjedište u UN-u u korist Narodne Republike Kine, od koje se odvojio 1949. godine, poslije građanskog rata.