Svijet
0

Demonstracije muslimana širom svijeta protiv Izraela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko stotina hiljada muslimana okupilo se danas u Iraku, Iranu, Indoneziji, na Filipinima i u Bangladešu da izraze protest zbog izraelskih napada na Liban.

Prema procjenama organizatora, oko 250.000 ljudi, obučenih u bijelo, kao simbol spremnosti da poginu za libansku gerilsku organizaciju Hezbollah, okupilo se u šiitskom dijelu Bagdada Sadr Cityju, mašući žutim zastavama Hezbollaha i uzvikujući "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi", javio je AP.

Na hiljade Iranaca učestvovalo je danas na demonstracijama protiv Izraela, koje je organizovala država, izražavajući podršku Hezbollahu.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad jučer je izjavio na samitu Organizacije islamske konferencije u Kuala Lumpuru da bi "definitivno rješenje krize na Bliskom istoku bilo postignuto uništenjem cionističkog režima".

Demonstranti u Teheranu palili su američke i izraelske zastave i uzvikivali antiameričke i antiizraelske slogane.

Najmanje 50 iranskih studenata gađalo je danas ciglama i Molotovljevim koktelima zgradu ambasade Velike Britanije u Teheranu u znak protesta zbog britanske podrške Izraelu u konfliktu s Libanom. Demonstranti su pokušali da provale glavnu kapiju ambasade.

Protiv Izraela održane su danas mirne demonstarcije u Indoneziji, na Filipinima i u Bangladešu, prenijele su agencije.

Oko 1.000 demonstranata protestovalo je u glavnom gradu Indonezije Džakarti uzvikujući antiizraelske i antiameričke parole ispred ambasade SAD-a, pozivajući vladu da pošalje svoje trupe da bi se borili protiv Izraela u Libanu i na palestinskim teritorijama.

Okupljeni su uzvikivali "Dolje Izrael" i "Prestanite da ubijate muslimane".

Na Filipinima je tokom protesta ispred američke ambasade nekoliko stotina demonstranata, koji su zapalili izraelsku i američku zastavu, zatražilo okončanje izraelske ofanzive.

U međuvremenu, u Kuala Lumpuru, ministar odbrane Mohamed Anvar Mohamad Nor izjavio je novinskoj agenciji Bernama da se Malezija sprema da uputi 1.000 mirotvoraca na jug Libana, koji bi nadgledali prekid vatre.

Istovremeno, više od 200 islamskih ekstremista iz jugoistočne Azije poslato je u misiju izvođenja napada na izraelske ciljeve i zemlje koje podržavaju Izrael, izjavio je predsjednik muslimanskog pokreta mladih u Džakarti Suaib Didu.

Prema njegovim riječima, za misiju se prijavilo više od 3.000 ljudi, ali je za sada poslato u inostranstvo samo 217 osoba iz Indonezije, sa Filipina, Malezije i Singapura.