Zbog neoslobađanja aktiviste
0

Demonstracije ispred francuske ambasade u Libanu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Demonstranti su u ponedjeljak izvikivali neprijateljske slogane protiv Francuske ispred njene ambasade u Bejrutu, nakon što je u Parizu odgođena sudska odluka o oslobađanju bivšeg libanskog aktiviste Georgesa Ibrahima Abdalaha.

Georges Ibrahim Abdalah osuđen je na doživotni zatvor zbog saučesništva u ubistvu jednog američkog diplomate prije 30 godina.

Demonstranti su postavili šatore ispred francuske ambasade kako bi održavali demonstracije sve do 28. januara, kada bi francusko pravosuđe trebalo da se izjasni o eventualnom uvjetnom oslobađanju Ibrahima Abdalaha koji je u zatvoru 28 godina.

Premijer Nadžib Mikati je osudio ovo odgađanje francuskog pravosuđa i nazvao 61-godišnjeg Abdalaha "političkim zatvorenikom".

Libanac, koji je bio član palestinskog radikalnog pokreta Narodni front za oslobođenje Palestine, uhapšen je 1984. godine i tri godine kasnije osuđen na doživotni zatvor zbog saučesništva u ubistvu dva diplomata 1982. godine u Parizu Amerikanca Charlesa Roberta Raya i Izraelca Yacova Barsimantova.