Bernie Ecclestone
0

"Demokratija je loša, Sadam Husein je bio dobar vladar"

Totalsport
Bernie Ecclestone (Foto: AP)
Bernie Ecclestone (Foto: AP)
Prvi čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone još je jednom uspio šokirati javnost svojim stavovima. Demokratiju je proglasio lošim sistemom, a Sadama Huseina dobrim vladarom.

"Demokratija nije način da se upravlja bilo čime. Radilo se o firmi ili bilo čemu drugom, uvijek vam treba osoba koja će paliti i gasiti svjetlo. U Velikoj Britaniji smo imali Margaret Thatcher koja je znala paliti i gasiti svjetlo", rekao je Ecclestone i sjetio se bivšeg predsjednika Međunarodne federacije autosportova (FIA) Maxa Mosleyja, koji se istaknuo, između ostalog, i simpatiziranjem nacizma i Adolfa Hitlera.

"Max bi bio dobar premijer, bio bi idealan, znao bi se nositi sa svime", rekao je Ecclestone za Guardian, a potom kao primjer dobrog vladara spomenuo i nekadašnjeg iračkog diktatora.

"Sadam Husein je Irak učinio stabilnijom državom. To se potvrdilo, zar ne?"

Optužio je Ecclestone i britansku vladu jer je malo ulagala u obnovu staze Silverstone.

"Potrošili su bogatstvo na Olimpijske igre u Londonu koje će doći i proći, biti zaboravljene za nekoliko sedmica. A mogli su uložiti u Silverstone i bili bi sigurni da će imati Formulu 1 zauvijek. Jedina dobra stvar na olimpijskim igrama su ceremonije otvaranja i zatvaranja. Sve ostalo je besmislica!"