Svijet
0

Demokrati žele novu politiku u Iraku

FENA
Demokrati, ojačani pobjedom na američkim parlamentarnim izborima, koju su zaslužili na referendumu o ratu u Iraku, zatražili su novu politiku u ovoj zemlji.

Nancy Pelosi, koja bi trebala postati prva predsjednica donjeg doma, Kongresa, izjavila je da su "Amerikanci danas glasali za promjene i za to da demokrati krenu novim pravcem u ovoj zemlji".

Demokrati su odnijeli većinu u Zastupničkom domu u utorak, prvi put u 12 godina, i samo im nedostaju dva mjesta za isto takvo osvajanje Senata.

"Amerikanci su bili vrlo jasni, potrebna nam je promjena pravca u Iraku. Ustrajavanje na aktuelnoj politici nije učinilo našu zemlju sigurnijom, nije poštovalo obaveze prema našim vojnicima i nije pojačalo stabilnost regiona na Bliskom istoku", rekla je Pelosi u svom govoru u glavnom štabu demokrata u Washingtonu.

Rat u Iraku, koji je koštao života skoro 2.800 američkih vojnika, i sve veće nezadovoljstvo koje izaziva američka intervencija bili su jedan od glavnih pokretača pobjede demokrata.

"Ne možemo nastaviti pravcem koji se pokazao katastrofalnim. Dakle, kažemo predsjedniku Bushu: 'Predsjedniče, treba nam nova politika o Iraku. Radimo zajedno da bismo našli rješenje. Izborna kampanja je završena. Demokrati su spremni da preuzmu komandu", rekla je Pelosi.

"Predsjednik Bush nas mora saslušati, potrebno je promijeniti vrh u Iraku", rekao je senator Harry Reid, koji bi mogao predsjedavati gornjim domom ako demokrati uspiju da osvoje većinu.

"Podržavamo sto posto naše hrabre borce", naglasio je senator, ali "oni traže promjene", reko je on enerično, aludirajući na uvodni članak vojnih dnevnih listova grupacije Gannet, koja traži odlazak ministra odbrane Donalda Rumsfelda.

"Amerikanci su vidjeli i konačno shvatili ono što mi hoćemo a šta u Iraku ne funkcionira i da po svaku cijenu treba promijeniti vrh", rekao je Rahm Emanuel, parlamentarni demokrat, koji je pomogao u stvaranju pobjedničke strategije svoje stranke.

Predsjednik Demokratske stranke Howard Dean je ocijenio da su birači dali jasan mandat poslanicima, "mandat da se stvari drugačije urade u Iraku".