SAD
0

Demokrati za izdvajanje 80 miliona dolara za Guantanamo

FENA
Senatori iz Demokratske stranke izjasnili su se u Senatu za izdvajanje 80 miliona dolara iz sume predviđene novim zakonom, koji bi trebalo da bude usvojen za nekoliko dana ili sedmica, za finansiranje operacija u Iraku i Afganistanu, a namijenjenih za zatvaranje zatvora u Guantanamu.

Time je, kako navodi Reuters, nanesen udarac američkom predsjedniku Baracku Obami, koji je najavio da namjerava taj zatvor za osumnjičene za terorizam ukinuti početkom 2010. godine.

Mnogi su, kako iz Republikanske tako i iz Obamine Demokratske stranke, kritizirali ovaj zakon zato što predsjednik nije objavio nikakav plan o tome šta namjerava da uradi sa oko 240 osumnjičenih za terorizam koji se još nalaze u tom zatvoru.

Demokrati su prvo prihvatili Obamin prijedlog, ali su zahtijevali da se zabrani da zatvorenici iz Guantanama budu prebačeni na američku teritoriju i blokirali 50 miliona dolara dok nova administracija ne objavi plan o rješavanju pitanja zatvorenika.

Međutim, sada senatori demokrati kažu da će tražiti da se iz sume planirane u okviru zakona za finansiranje ratnih operacija izdvoji 80 miliona dolara namijenjenih za rješavanje pitanja Guantanama na Kubi.

Republikanski senatori su i ranije to zahtijevali, smatrajući da ne treba odobriti nikakve pare dok se ne iznese plan kako će se te pare utrošiti i insistirajući na tome da nijedan od zatvorenika iz te ustanove na Kubi ne smije biti prebačen u SAD.

Pored toga, oni navode da se 12 posto od onih oslobođenih iz Guantanama vratilo na bojna polja. Zato kažu da taj zatvor treba da nastavi da radi dok god američke vlasti ne predstave plan koji bi spriječio teroriste da se ponovo uključe u sukobe.

Predstavnički dom je prošle sedmice usvojio zakon koji odbija zahtjev Obame za finansiranje zatvaranja zatvora u Guantanamu i koji će zabraniti prebacivanje zatvorenika iz te ustanove u SAD.