Svijet
0

Demokrati u Kongresu nastavili pritisak oko finansiranja rata u Iraku

FENA
Senatski odbor za budžet odobrio je u četvrtak zakon o izdvajanju 122 milijarde dolara za finansiranje ratova u Iraku i Afganistanu, uvjetujući to finansiranje povlačenjem američke vojske iz Iraka do 31. marta 2008., usprkos protivljenju predsjednika Georgea W. Busha takvoj odredbi.

Zakon koji je prihvaćen usmenim izjašnjavanjem istovjetan je zakonu o kojem je Zastupnički dom Kongresa u četvrtak počeo raspravu, a u petak se očekuje glasanje o njemu. Oba zakonska akta naišla su na prijetnje vetom iz Bijele kuće, koja traži da demokratski Kongres hitno odobri sredstva za rat bez postavljanja uvjeta.

"Kongres treba svoj posao obaviti brzo, izdvojiti novac koji smo zatražili i pustiti ljude na terenu da obave posao", izjavio je u četvrtak Bush nakon sastanka s čelnicima civilno-vojnih ekipa za obnovu koje kreću u Irak.

Demokratski čelnici u Zastupničkom domu i dalje pregovaraju s liberalnim krilom stranke koje se protivi svakom daljnjem finansiranju rata, kako bi mogli prikupiti potrebnih 218 glasova za prolaz zakona.

U Senatu demokrati imaju minimalnu većinu od 51 prema 49 zastupnika, prenosi Hina, i mali su izgledi da prijedlog koji je odbor za budžet proslijedio na raspravu dobije 60 glasova potrebnih za prihvaćanje.