Nepal
0

Demobiliziranje 3.000 djece vojnika

FENA
Nepalski maoistički premijer obavezao se da će demobilizirati oko 3.000 djece vojnika koji su učestvovali u gerili ekstremne ljevice za vrijeme desetogodišnjeg građanskog rata, saopćile su u petak navečer Ujedinjene nacije.

U okviru historijskog sporazuma zaključenog 21. novembra 2006. u Nepalu, razoružano je 19.000 bivših maoističkih boraca, među kojima 2.975 maloljetnika, i stavljeno pod kontrolu UN-a.

"Premijer Pushpa Kamal Dahal, poznatiji pod imenom Prachanda, obavezao se da će, što prije bude mogao, osloboditi svu djecu vojnike iz kampova pod kontrolom UN-a", izjavio je Radhika Coomaraswamy, specijalni predstavnik UN-a za djecu i oružane sukobe.

Nepalom vlada od kraja augusta koaliciona vlada koju predvodi Prachanda, bivši vođa maoističke pobune koji je postao premijer.

Ova himalajska zemlja između Indije i Kine ukinula je 28. maja hinduističku monarhiju staru 240 godina i postala republika protjeravši kralja Gyanandru Shaha iz njegove palače, mjesec dana poslije iznenadne i trijumfalne pobjede maoista tokom biranja konstituirajuće skupšine.