Svijet
0

"Delo": Arbitraža sama po sebi nije rješenje, nego prilika za smirivanje tenzija

FENA
Pristanak slovenske i hrvatske vlade da im u rješavanju graničnog pitanja pomaže treća strana nije rješenje samo po sebi, nego samo prilika da se smire granične i političke tenzije koje gomilale niz godina, ocjenjuje se u ponedjeljak u komentaru ljubljanskog Dela o slovensko-hrvatskim odnosima.

U komentaru se dodaje kako bi do sporazuma moglo doći za nekoliko godina, ako hrvatska strana bude spremna na, kako se navodi, "racionalno rješenje" i na "kompromis", za koji je, tvrdi se, Slovenija već pokazala zrelost prihvaćanjem sporazuma Drnovšek-Račan.

Arbitraža je samo etapa koja je najmanje bolna za obje strane i prilika da se granični spor riješi kompromisnim i racionalnim rješenjem za godinu, dvije ili tri godine, te da se u međuvremenu "razgrade" napetosti i šteta koju su stvorile političke elite na obje strane uvjeravajući svoje birače da su potpuno u pravu, iznosi se u komentaru Damijana Slabea.

"Slovenija je još i prije ulaska u EU prihvaćanjem sporazuma Drnovšek-Račan dokazala da su njeni političari i birači spremni prihvatiti realnost, no drugo je pitanje je li na sustavno snižavanje napetih odnosa spremna Hrvatska. Ako je pozivanje na arbitražu samo politička igra s figom u džepu, onda bi obje politike mogle pasti na ovom zadnjem popravnom ispitu", navodi komentator koji dodaje da je sada retoriku arbitraže potrebno ispuniti političkim sadržajem i "jasnom voljom" da se spor okonča.

U tom bi procesu mogao pomoći "pozitivan primjer" Ljubljane koja prihvaća racionalna rješenja, te "utjecaj Bruxellesa u približavanju Hrvatske Europskoj uniji", a ako se potvrdi da je riječ samo o političkoj igri, onda će politike na obje strane "pasti na zadnjem popravnom ispitu".

A to bi i za Sloveniju i za Hrvatsku značilo da će se nastaviti šteta koju je granično pitanje napravilo na gospodarskom planu, ali i na planu njihovih međunarodnih odnosa, navodi "Delo".

Slabe navodi da je najbolje vrijeme za sređivanje pitanja granice između Slovenije i Hrvatske bilo vrijeme neposredno nakon osamostaljenja, ali da mlade političke elite za to nisu bile sposobne, a u međuvremenu je svaka politika svoje birače uvjerila da što se tiče granice ima pravo, pa ih je sada teško uvjeriti da je potrebno popuštati.