Ukrajina
0

Delegacija State Departmenta posjetila Juliju Timošenko

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Delegacija američkog State Departmenta posjetila je u ponedjeljak ukrajinsku opozicionerku i bivšu premijerku Juliju Timošenko koja je prebačena iz zatvora u bolnicu.

Delegacija koju predvodi predstavnik ureda za demokratiju i ljudska prava američkog State Departmenta stigla je u toku poslijepodneva u državnu bolnicu u Harkiv, gdje je opozicionerka na hospitalizaciji od srijede zbog problema sa diskoshernijom.

Radi se o prvoj posjeti zvaničnika američke vlade opozicionerki koja je u zatvoru od augusta. Timošenko je prekinula 20-to dnevni štrajk glađu koji je započela u znak protesta protiv nasilja koje je, po njenim riječima, pretrpjela u zatvoru.

U petak je litvanska predsjednica Dalia Gryboskait posjetila u bolnici Juliju Timošenko, osuđenom na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlasti.

Ovaj slučaj je izazvao duboku krizu u odnosima Kijeva i Zapada za koji je on politički motiviran i traži oslobađanje opozicionerke.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je izjavila 1. maja da je Washington "vrlo zabrinut" zbog tretmana Julije Timošenko.

Nekoliko zemalja Evropske unije je zaprijetilo bojkotom Evropskog nogometnog prvenstva koji zajedno organiziraju Ukrajina i Poljska od 8. juna do 1. jula.